• Buikschuiven tijdens een zonnig Polderfeest.

    Robert Joore

Polderfeest in De Kwakel

DE KWAKEL Nog even, en dan barst het Polderfeest weer los. Van woensdag 31 juli tot en met zondag 4 augustus is het evenemententerrein in De Kwakel de plek waar je moet zijn. Het Polderfeest wordt georganiseerd door het Feestcomité, bestaande uit zo'n 53 vrijwilligers.

Het team is inmiddels zo op elkaar ingespeeld, dat de organisatie soepel verloopt, ondanks de toenemende regeldruk. "We hebben een vrijwilliger die zich speciaal met de vergunningen bezighoudt en het contact met de gemeente is goed," aldus Liesbeth Moerland, secretaris van het Feestcomité.

"Begin februari hebben we de eerste vergadering," vertelt Liesbeth. "Dan hebben we het niet alleen over het Polderfeest, maar ook over Koningsdag en de Kermis. Alle festiviteiten voor het komende jaar komen even kort aan bod. In totaal komen we zo'n zes keer per jaar bij elkaar. De meeste vrijwilligers zitten al jaren in het comité en hebben dus veel ervaring. Dat maakt het een geoliede machine. Leuk is dat er mensen van alle leeftijden in het comité zitten: de oudste is in de zeventig, de jongste begin twintig."

Elk jaar probeert het comité nieuwe elementen aan het feest toe te voegen. "We willen niet elk jaar hetzelfde. Nieuw dit jaar is de andere opzet van het terrein op zondag, de familiedag. Dan komt er een 52 meter lange stormbaan te staan. Niet nieuw, maar eerder goed bevallen is het Polder Food Festival op woensdag. Bij de entree zullen mensen op woensdag welkom worden geheten door verrassende artiesten. Daarnaast zijn er vertrouwde elementen zoals de Polderloop, de Zeskamp en de kindermiddagen. Op vrijdag- en zaterdagavond zijn er verschillende optredens, van onder meer Maan, de Daredevils, Crazy Little Things en DJ Jordy."

Dit is de 44e editie van het Polderfeest. Wat maakt dit feest zo bijzonder? "Dit is het feest voor De Kwakel. Oud en jong feest met elkaar. Ik sta met mijn vrienden in de tent en iets verderop staan mijn kinderen met hun vrienden. Het Polderfeest heeft van alles: sportieve elementen, cultuur, muziek. En een biertje drinken hoort er ook bij. We hebben hier in De Kwakel nooit moeite om vrijwilligers te vinden. Iedereen helpt mee en is betrokken."

Is het feest ook leuk voor mensen die niet uit De Kwakel komen? "Ik kan me wel voorstellen dat als je alleen of met z'n tweeën bent, het misschien lastig is om aansluiting te vinden. Het advies is daarom: kom met een groepje. Nog leuker is om mee te doen aan de Zeskamp, dan zit je er direct helemaal in."

De voorbereidingen voor het feest beginnen een week van tevoren, met het klaarmaken van het terrein en het opzetten van de tent. "Maar het regelwerk is rond."

Het Polderfeest barst op woensdag los met het Polder Food Festival. Vanaf 17 uur kunnen bezoekers op het terrein terecht, om 21 uur sluiten de keukens. Voor het eetfeestje betalen volwassen 15 euro in de voorverkoop en 20 euro aan de kassa op het terrein. Donderdag vindt de Polderloop plaats. Vrijdag en zaterdag is er een kindermiddag. 's Avonds zijn er verschillende optredens, van dj's en artiesten. Zaterdagmiddag staat de Zeskamp op het programma, maar liefst 52 teams doen mee. Zondag is de traditionele familiedag met attracties voor kinderen, bezienswaardigheden en muziek. Het Polderfeest wordt afgesloten met Django Wagner, die met zijn feestnummers de tent voor de laatste keer op zijn kop zal zetten.

Naomi Heidinga