• Bij 24-uur Zonder ben je helemaal eigen baas op een eiland in de Vinkeveense Plassen.

    Aangeleverd door Zwier
  • Uitzicht op een wrak op de bodem van de Vinkeveense Plassen, gezien vanuit de Drebbel-duikboot.

    Rosanne Kok
  • Kanojutten; een sportieve en gezellige activiteit in een maatschappelijk verantwoord jasje.

    Rosanne Kok

Uit de regio: De Vinkeveense Plassen

UITHOORN Het is de slogan van Vinkeveen. De meningen zullen er vermoedelijk niet over verdeeld zijn: de Vinkeveense Plassen is het mooiste wat Vinkeveen te bieden heeft. Hier delen we drie verrassende activiteiten; een tocht in de duikboot, 24 uur alleen op een eiland en plassenjutten met een kano.

Rosanne Kok

Scuba Academie biedt als enige duikschool in Nederland de mogelijkheid om de onderwaterwereld te bekijken vanuit een duikboot. NordicSub Drebbel, vernoemd naar haar ontwerper, heeft de capaciteit voor twee passagiers en een piloot en brengt hen in een rondvaart vijftig minuten op een diepte van zo'n vijfentwintig meter.

Voorwaarde voor het maken van de tocht is dat passagiers in goede conditie zijn en een normaal postuur hebben; de koepel is smal en ook voorin is maar weinig ruimte. De tocht voert langs diverse wrakken en geeft een inkijkje in de prachtige onderwaterwereld van de Vinkeveense Plassen. Meer info: www.scuba-academie.nl/charter-onderzeeboot.

24 uur lang alleen op een eiland
Een dag en een nacht alleen op een eiland, midden op de Vinkeveense Plassen. Geen telefoon, geen wifi, geen tablet, maar 24 uur lang complete rust. Het kan vanaf bij Zwier in Vinkeveen. Je meldt je bij de schipper, levert je smartphone in en vertrekt in een sloepje met eten en drinken naar een eiland. Wie durft?

Een grote, gevulde picknickmand gaat mee. '24-zonder' gaat om bewustwording, niet om uithongeren of zware expeditie. 'Het enige dat onze gasten zelf meenemen is badkleding, een handdoek, warme kleding voor 's avonds, toiletspullen en eventueel iets om te lezen of te schrijven', vertelt Yordi de Bruin van Zwier, voorheen Haven Winkeloord. 'Al het andere is in de eilandhut aanwezig.' Eventuele smartphones of andere waardevolle spullen blijven achter op de haven. 'Van ons krijgt de gast een simpele telefoon mee, waar het nummer van de schipper in geprogrammeerd staat', vervolgt De Bruin. 'Als er iets is, kan hij ons bereiken, maar 24 uur zonder, betekent ook: 24 uur zonder smartphone.'

Aangekomen bij de hut hangt de hangmat al uitnodigend klaar. Na wat korte instructies gaat de schipper met de sloep terug naar de haven en blijft de gast alleen op het eiland. Liggen in de hangmat, zwemmen in de Vinkeveense Plassen, hout hakken voor een vuurtje: het behoort allemaal tot de mogelijkheden. 'Of een goed gesprek met jezelf', lacht De Bruin. 'Want vanaf het moment dat de schipper vertrokken is, is er 24 uur lang even niemand om je heen. Je hebt alle tijd om na te denken, woorden of gedachten op papier te zetten of eindelijk weer eens een goed boek te lezen. Bovendien kun je helemaal doen wat je zelf wilt en wanneer je dat wilt. Er is niemand die het er niet mee eens is. Het is heerlijk om 's avonds te staren naar de sterren en de maan terwijl je luistert naar het knisperende geluid van het vuur.' Meer info: www.Zwier.nl.

Afvalrapen als uitstapje
Kanojutten: het water op met een kano, vuilniszak, een grijper en handschoenen om afval te verzamelen op de Vinkeveense Plassen. Bij Vinkeveen Haven is deze activiteit te boeken als (bedrijfs)uitje.

Meryl van Vliet werkt bij Vinkeveen Haven waar het Kanojutten als activiteit wordt aangeboden. Als de groepen terugkomen ervaart zij geregeld een grote diversiteit aan emoties. 'De een is heel boos omdat hij zoveel afval heeft aangetroffen', zegt zij. 'Boos op zijn medemens die zoveel afval achterlaat. De ander wordt juist heel stil. Toch zij ze vaak ook heel tevreden en trots. Ze hebben echt iets wezenlijks gedaan voor de natuur. Als mensen 'gewoon' een kano huren om een rondje te varen, zijn ze trots op de afstand die ze hebben afgelegd. Wie een kano gehuurd heeft om te Kanojutten is trots op de rommel die hij verzameld heeft en trots op de bijdrage die hij levert om de wereld iets mooier te maken. Dat geeft echt een heel ander gevoel.' Meer info: www.vinkeveenhaven.nl.