• © Oranje Fonds

Uithoorn voor Elkaar start maatjesproject

UITHOORN Maatje Voor Elkaar is een nieuw project in Uithoorn, waarbij vrijwilligers een op een gekoppeld worden aan mensen die (tijdelijk) een steuntje in de rug nodig hebben.

Deelnemers aan het project zijn mensen die gezelschap zoeken of wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. Een maatje kan een luisterend oor bieden, samen een hobby uitoefenen, meedenken, nieuwe inzichten brengen of helpen het overzicht te houden.

Een 'maatjescontact' heeft als belangrijk uitgangspunt dat beide partijen plezier hebben en samen ontspannende, alledaagse activiteiten ondernemen. Voorbeelden zijn: wandelen of fietsen, bezoeken van een activiteit in de buurt of gaan ergens iets drinken.

Maar een maatje kan ook uitkomst bieden als mensen wat hulp kunnen gebruiken op financieel gebied als er bijvoorbeeld (dreigende) schulden zijn en ze graag willen dat er iemand meekijkt en helpt orde te scheppen.

De deelnemer en de vrijwilliger gaan eerst een proefperiode aan, waarin zij driemaal afspreken. Pas als dat contact goed voelt, gaan ze het maatjescontact aan voor een periode van één jaar. Tussendoor wordt contact gehouden over hoe het maatjescontact verloopt.

Voor Maatje Voor Elkaar worden enthousiaste vrijwilligers gezocht die -met enige regelmaat- wat tijd kunnen vrijmaken om een medemens te ondersteunen of op weg te helpen. Zij kunnen als maatje wat voor een ander betekenen als mentor of coach of juist alleen voor de gezelligheid.

Bij een vrijwillig maatje staan menselijke kwaliteiten centraal zoals warmte, tijd, nabijheid, respect, humor en begrip. Het maatje treedt de ander tegemoet als een gelijkwaardig persoon, waarbij persoonlijk contact voorop staat. Voor startende vrijwilligers wordt er in februari een basistraining gegeven.

Wie overweegt om vrijwillig maatje te worden en meer informatie wil, of wie een maatje kan gebruiken, kan contact opnemen met Danielle Franken, coördinator van Maatje Voor Elkaar, d.franken@stdb.nl of 0297-230 280.

Maatje Voor Elkaar is een project vanuit Uithoorn Voor Elkaar en is mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds.