• Dané van Leeuwen blijft in Sri Lanka

    eigen foto

Uithoornse Dané van Leeuwen blijft voorlopig in Sri Lanka

UITHOORN In februari vertrok Dané van Leeuwen voor vijf maanden naar Sri Lanka om daar stage te lopen. Eerste paasdag werd de wereld opgeschrikt door dodelijke aanslagen op het eiland in de Indische oceaan. Op dit moment heeft het Ministerie van Buitenlandse zaken het reisadvies veranderd van geel naar oranje, wat wil zeggen dat alleen noodzakelijke reizen mogen plaatsvinden. Er is risico op vervolgaanslagen en religieuze wraakacties. Vanwege de gespannen situatie worden alle Nederlandse toeristen teruggehaald.

Voor Dané is het geen reden om meteen terug naar Uithoorn te vliegen. ,,Ik verblijf niet vlakbij de plek van de aanslagen." Het opvanghuis waar Dané werkt ligt in Anuradhapura, zo'n vier tot vijf uur rijden vanaf de plaats waar de aanslagen plaatsvonden. ,,Op de middag van de aanslagen mochten we de straat niet op en gingen alle winkels dicht. Het was een chaotische situatie", vertelt Dané. ,,De mensen met wie ik samenwoon volgden het nieuws op de voet, waardoor ik goed op de hoogte bleef."

SPANNINGEN Hoewel Dané zich veilig genoeg voelt om af te wachten, merkt ze wel iets van de spanningen. ,,In de stad staan militairen rondom kerken en het busstation, vanaf tien uur geldt een avondklok en de kinderen hebben twee weken vrij gekregen. De scholen gaan op 6 mei weer open."

Zelf zou ze volgende week met haar vriend een rondreis over het eiland gaan maken, maar of dat doorgaat hangt af van de situatie op dat moment. ,,Het kan zijn dat we de keuze moeten maken om drukke toeristische plekken te vermijden."

Dané werkt als stagiair voor de stichting SrilanCare in een opvanghuis voor meisjes van 6 tot en met 18 jaar die niet thuis kunnen wonen door verschillende problematiek. Ze volgt deze stage voor haar opleiding Sociaal Pedagogische Dienstverlening. Op 11 juli vliegt Dané van Leeuwen weer terug naar huis.

Conny Vos