• Naomi Heidinga
  • Naomi Heidinga

Uitleg over bomen, exoten en onkruid in Uithoorn

UITHOORN Waarom heeft een beuk geen kans van slagen in Zijdelwaard en wat is beter voor de vlinder: rode klaver of een vlinderstruik? Walter Busse van de Groengroep Uithoorn gaf antwoord op deze en andere vragen tijdens een wandeling door Zijdelwaard. Dinsdagavond 7 mei maakte hij met belangstellenden een rondje door de wijk. Busse en zijn gevolg gingen onder andere op zoek naar de grootste bomen van de wijk.

De Groengroep verzorgt jaarlijks groenwandelingen door verschillende wijken in Uithoorn. Tijdens de wandeling van 7 mei is er speciale aandacht voor bomen en exoten, oftewel planten die van nature niet ons land voorkomen. "Die zijn bijvoorbeeld overgewaaid uit tuinen van mensen. Vanwege het veranderende klimaat doen planten uit Zuid-Europa het hier tegenwoordig goed." Een voorbeeld is de oranje schijnpapaver, die het gezelschap treft in een brandgang. "Nog even en je ziet ze overal in Uithoorn."

GEEN PROBLEEM Op zich zijn de exoten geen probleem, behalve als ze inheemse soorten verdringen. Hetzelfde geldt voor planten die gaan woekeren en het oorspronkelijke groen verdringen. Een goed voorbeeld is de bosrank, beter bekend als de Clematis. "Dat is een mooie bloem, daarom zetten mensen die massaal in de tuin. Nadeel is dat deze plant hele plantsoen overneemt. Het is rotspul, het kost veel moeite om de plant te verwijderen." Dat blijkt wanneer hij een plant met wortel en al uit de grond probeert te trekken: zelfs de tegels komen mee.

De Uithoornse bodem bestaat grotendeels uit klei. "Alleen in De Kwakel en Meerwijk is nog veen. Dat merk je: door de droogte is het veen ingeklonken en zijn huizen verzakt. Op een kleibodem kan een aantal bomen gedijen. Denk aan elzen, esdoorns en essen. Die vind je hier dan ook in de wijk." Bijvoorbeeld in de Couperuslaan. "Ik vind dit een prachtige straat. Bewoners zijn misschien wat minder blij, omdat de wortels het tegelwerk omhoog drukken." Overal waar de bomen staan, zie je terpjes ontstaan. "Deze bomen zijn open genoeg om doorheen te kijken. Ze hebben niet zo'n dicht bladerdek als de esdoorn, die even verderop staat."

INVLOED Door de droogte en de kou zijn de bomen minder vol dan rond deze tijd vorig jaar. De weersomstandigheden hebben direct invloed op de natuur: even verderop zijn op een veldje achter de busbaan meer bloemen te zien dan normaal. "Door de droogte is het gras bij de wortels afgestorven. Daardoor is er meer ruimte gekomen voor bloemen." Onder meer de rode klaver staat in bloei. "Rode klaver is een inheemse soort, die voedsel biedt aan inheemse vlinders en andere insecten. Daarmee bedien je ze beter dan met een vlinderstruik, die oorspronkelijk uit China komt."

Tijdens de wandeling valt de hoeveelheid onkruid op. Tussen tegels, in perkjes. Het is Walter een doorn in het oog, in Amstelveen, waar hij werkt, is hij een ander onderhoudsniveau gewend. "De gemeente heeft voor een bepaald onderhoudsniveau gekozen, maar hier en daar mag wel wat meer gebeuren." Maar dan wel met zorg. We treffen een perkje waar twee krentenboompjes zonder pardon zijn neergemaaid, en nu dezelfde hoogte hebben als de omliggende struiken.

VREEMDE VORM Onderweg treffen we aan de waterkant een boom met een vreemde vorm, heel anders dan de wilgen die verderop staan. "Een beuk. Die doet het niet goed op klei. Hier hadden ze beter een wilg kunnen planten, er was genoeg ruimte voor." En dan komen we bij de grootste bomen in de wijk: een serie iepen. Hoe hoog ze zijn is in te schatten met behulp van twee stokjes. Busse komt zo op 36 meter. Een mooi besluit van een leerzame wandeling. De volgende excursie is 11 juni in Legmeer. Dinsdag 2 juli wordt Thamerdal doorkruist. Beide wandelingen beginnen om 19.00 uur.

Naomi Heidinga