• Herman Bezuijen (GB) achter de microfoon. Achter hem de vertegenwoordigers van de andere partijen.

    Naomi Heidinga

Vooral concensus tijdens eerste debat voor verkiezingen

UITHOORN Maandagavond vond het eerste politieke debat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Onderwerp was het sociaal domein. Geniet aan de Amstel, de plaats van handeling, was maandag goed gevuld met belangstellenden. Qua organisatie was alles dik voor elkaar, de hapjes en drankjes waren overvloedig aanwezig. Het debat kwam echter niet helemaal uit de verf. Op het sociaal domein lopen de meningen nu eenmaal niet zo uiteen.

De zeven politieke partijen hadden voor het debat bijna allemaal hun lijsttrekker afgevaardigd. Alleen Brenda Elgersma van Ons Uithoorn mocht invallen voor lijsttrekker Benno van Dam. In tweetallen werd gediscussieerd aan de hand van een stelling. Deze werd ingeluid door medewerkers van organisaties die actief zijn binnen het sociaal domein. Naast het debat was er tussendoor telkens een 'sterblokje', waarin de partijen drie minuten kregen om zichzelf te verkopen.

Consensus was er bijvoorbeeld over mantelzorgers. Voor deze groep zou er meer aandacht moeten zijn. Dat werd door alle partijen onderkend. Hoe deze groep bereikt kan worden is een tweede. Er bestaat een sociaal loket in de gemeente, maar niet iedereen weet dit te vinden. Voor mantelzorgers is het bieden van zorg meestal vanzelfsprekend, vaak komt het niet in hen op dat ze om hulp kunnen vragen. Ria Zijlstra van DUS! drukte de aanwezigen op het hart om tijdig aan de bel te trekken. "Denk ook aan je eigen gezondheid."

Een andere stelling ging over toegankelijkheid. In het verleden was meneer Zwik heel actief in de gemeente, om te kijken hoe het gesteld was met de toegankelijkheid van bijvoorbeeld winkels en restaurants voor minder validen. Uithoorn was destijds 'Zwikproof'. Na zijn dood zijn op dat vlak wat steken laten vallen, erkende Ria Zijlstra. Zo zijn in het dorpscentrum nog heel wat verbeteringen mogelijk. Een aantal winkels is niet toegankelijk, evenals het restaurant waar het debat plaatsvond. Bij de opgang van de promenade aan de Amstel wordt regelmatig geparkeerd, waardoor rolstoelgebruikers deze niet kunnen gebruiken. Ze moeten dan gebruik maken van de stoep aan de overzijde, maar wanneer het terras in gebruik is, blijft er weinig ruimte over. Het debat leverde daarom vooral aanknopingspunten op voor verbeteringen.

Het toekomstige college kan ook aan de slag met de realisatie van een Jongeren Ontmoetingsplek (JOP). De 17-jarige Claudia van Eijk wilde van de politici weten hoelang het nog duurt voordat de JOP werkelijkheid wordt. "Twee jaar geleden werd al beloofd dat deze er binnen drie maanden zou komen. Nu is er nog steeds niets." Volgens Jan Hazen van de VVD zou het creëren van een JOP niet moeilijk hoeven te zijn. "Wij vragen ons samen met het CDA ook al jaren af waarom het zolang moet duren." Daarmee schoof hij het probleem wethouder Ria Zijlstra in de schoenen. "Een afdakje met gratis wifi, meer is toch niet nodig?" Een afdakje plaatsen, dat lijkt snel genoeg te regelen. Al waarschuwde Hazen voor teveel optimisme. "Voor de verkiezingen gebeurt er niets en daarna gaan we twee maanden navelstaren."

Naomi Heidinga