• Nick Roosendaal: ¨Ik was als kind al geïnteresseerd in hoe dingen worden geregeld en hoe besluitvorming tot stand komt."

    Naomi Heidinga

Voormalig VVD-voorman neemt even afstand van politiek

UITHOORN Nick Roosendaal, jarenlang voorman van de Uithoornse VVD, heeft afscheid genomen van de raad. Zestien jaar zat hij in de raad. Nu neemt hij even afstand van de politiek. "Ik mag van mezelf pas na de zomervakantie weer politiek actief zijn." Om de nieuwe VVD-raadsleden te begeleiden bijvoorbeeld: "Alleen als ze daar behoefte aan hebben." Zijn nieuwe rol is even wennen. "Ik dacht laatst nog: hier moeten we binnenkort mee aan de slag. Maar dat hoef ik dus niet meer."

RITA DE LEEUW De belangstelling voor de politiek zat er vanaf jongs af aan al in. "Ik was als kind al geïnteresseerd in hoe dingen worden geregeld en hoe besluitvorming tot stand komt. Rita de Leeuw, destijds actief voor de VVD, was mijn achterbuurvrouw. Ze kwam een keer bij ons aan de deur en mijn moeder vertelde haar over mijn interesse. 'Jij wordt later lid van de VVD,' zei ze. Na mijn studententijd kwam ik haar weer tegen. Ze wist nog wie ik was, herinnerde zich mijn interesse voor de politiek. Ze vond dat ik lid moest worden van de VVD. De volgende dag heb ik me aangemeld. Twee jaar later, na de gemeenteraadsverkiezingen, zat ik in de raad. Ik heb er nooit spijt van gehad."

SCHIPHOL Ook na zijn afscheid blijft hij betrokken bij het Schipholdossier, ditmaal via de bewonerswerkgroep Schiphol in de Legmeer. "Vliegtuigen bezorgen veel voorkombare overlast voor inwoners van onze gemeente. Bovendien mogen vanwege Schiphol op plekken waar kán worden gebouwd, geen woningen komen. Door de vluchtroute iets te verleggen en rechtuit te vliegen tussen Kudelstaart en Uithoorn, ondervinden duizenden inwoners minder hinder. Bovendien is woningbouw dan wel mogelijk. Bijvoorbeeld tussen Amstelveen en Uithoorn. Daar komt straks een prima tramverbinding; ideaal voor een nieuwe wijk. Want mensen die hier werken moeten ook in deze regio kunnen wonen."

VERDIENSTE Trots is hij op de staat van het dorp. Het is een prettige en veilige plek om te wonen, werken en recreëren voor jong en oud. Een verdienste van de hele raad, vindt hij. "De raad wordt gevormd door 21 inwoners, met heel diverse achtergronden en verschillende ideeën. Toch hebben we met z'n allen één doel: van Uithoorn een prettige woongemeente maken, met voldoende voorzieningen."

VERKEER In die jaren als raadslid heeft hij zich onder meer ingezet voor de verkeersveiligheid. Hij is heel content met de ongelijkvloerse kruising van de N201. "Alleen jammer dat er niet een volledig klaverblad is aangelegd, dat zou ongelukken schelen." Daarnaast heeft hij getracht om telkens het grote plaatje voor ogen te houden. "Als VVD kijken we vooral naar hoe we grote groepen mensen kunnen laten profiteren van beleid. Daarom hebben we met de raad een strategische visie opgezet. Daarin staat wat we willen met het dorp. Zo'n visie is heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat je hoofd- en bijzaken kunt scheiden. We zijn een overloopgemeente voor gezinnen uit de stad, daarin zijn we sterk."

BEZUINIGEN Uithoorn krabbelt uit een financieel dal. Jarenlang heeft de gemeente moeten bezuinigingen. "Er zijn in die tijd heftige discussies gevoerd. We moesten bijvoorbeeld subsidie voor de scouting schrappen. Dat was niet leuk, het ging ook niet om veel geld. Maar in dat soort tijden moeten scherpe keuzes worden gemaakt. De scouting heeft het zelf opgelost. Super." Nu het weer beter gaat, vindt hij dat de gemeente voorzichtig moet zijn met nieuwe uitgaven. Bijvoorbeeld voor de nieuwe verplaatsing van de bibliotheek nu er geen zicht is dat Confucius er snel komt. "Er is genoeg ruimte in winkelcentrum Zijdelwaard, wat veel centraler ligt voor oud en jong"

MISSER Een politieke misser vindt hij de Brede School in de Legmeer. "Niet het gebouw, maar de locatie. Deze staat aan de rand van de wijk, terwijl we de school zagen als middelpunt van de wijk. De plek maakt het lastiger voor kinderen om zelfstandig naar school te gaan. Achteraf gezien had de school midden in de wijk moeten komen."

MARATHON De politiek is iets van de lange adem, heeft hij geleerd. "Het is een marathon, geen sprint. Ik ben er geduldiger van geworden, ben van mezelf best wat driftig. Mijn raadswerk heeft me in dat opzicht veel geleerd." Vanwege die lange adem zijn een aantal zaken op zijn wensenlijstje nog niet gerealiseerd. De sporthal bij Legmeervogels, en de verbreding van de Zijdelweg tussen Amstelveen en Uithoorn. En het verleggen van de vliegroute. "Al deze onderwerpen gaan binnenkort lukken, ik ben er van overtuigd."

Naomi Heidinga