• Naomi Heidinga

Vrijwilliger in het spotlicht: Hennie de Vries

UITHOORN Hennie de Vries (66 jaar) is vrijwilliger bij het Hoge Heem. Hij zet koffie, praat met de mensen of speelt een spelletje met ze, neemt ze mee voor een wandeling of een boodschap. Vier middagen in de week is bij te vinden bij de dagbesteding en daarnaast eet hij op drie avonden mee in het Hoge Heem, tijdens de zogenaamde Gemaksavonden. Dankzij het vrijwilligerswerk is hij 'lekker onder de mensen'.

Bertien Tweehuijsen is coördinator bij het Hoge Heem. "Hennie is een stille kracht. Het type dat niet direct vooraan staat, maar er wel altijd is. Hij treedt iedereen tegemoet met een grote glimlach. Dankzij vrijwilligers als Hennie krijgen bewoners net even wat meer aandacht. Ze maken activiteiten mogelijk, zorgen voor gezelligheid. Ook helpt het mensen om hun onafhankelijkheid te bewaren. Hennie gaat geregeld mee een boodschap doen."

"Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag ga ik 's middags naar de dagbesteding," aldus Hennie. "Ik zet koffie of thee voor de mensen, maak een praatje met ze. We hebben het bijvoorbeeld over het weer of het dorp. We doen een spelletje of we gaan een eindje lopen. Nu is het voor veel mensen te koud, ze blijven liever binnen. Ik help ze bezig te houden, zorg voor gezelligheid." "Het leuke aan het Hoge Heem is dat er altijd wel iets te doen is. Regelmatig treden artiesten op of worden activiteiten georganiseerd. Zoals laatst een theatermiddag. Het is heerlijk om te zien hoe de mensen daarvan genieten."

"De mensen kennen me hier allemaal. Het personeel is vriendelijk, evenals de vrijwilligers, bewoners en mensen die naar de dagbesteding komen. Laatst hoorde ik twee dames over me praten. 'Daar heb je die man van 13 uur ook weer,' zeiden ze. Ik kom altijd rond 13 uur binnen. Dat vond ik heel grappig om te horen."

"Het vrijwilligerswerk is dankbaar werk. Je inzet wordt heel erg gewaardeerd. En het is altijd gezellig." Zonder zijn bezoekjes aan het Hoge Heem zou het leven stil zijn. "Dan zou ik op zoek moeten naar iets anders. Ik kan niet de hele dag niets te doen hebben."

Hij is nu twee jaar actief voor het Hoge Heem. "Ik heb jaren voor een rozenkweker gewerkt. Toen ik eenmaal in de zestig was, ging het bedrijf failliet en verloor ik mijn baan. Het lukte niet meer om iets anders te vinden. Naast het vrijwilligerswerk ga eet ik drie avonden in de week in het Huis van de Buurt, tijdens de Gemaksavonden. Voor 5 euro heb je dan een verse maaltijd. Prima eten en heel gezellig."

"We hebben nu zo'n 250 vrijwilligers," aldus coördinator Bertien. "Sommige mensen helpen bij de dagbesteding, anderen helpen een handje bij bewoners van de gesloten afdeling. Als vrijwilliger moet je van sociale dingen houden. Ook moet je een beetje kunnen relativeren. Als vrijwilliger heb je te maken met mensen en hun eigenaardigheden. Soms is iemands situatie moeilijk, vanwege verlies of verdriet. Daar moet je mee om kunnen gaan. Voordat iemand aan de slag gaat als vrijwilliger, hebben we een gesprek over wat diegene wil doen. Sommigen willen niet met mensen op een gesloten afdeling aan het werk, omdat je met deze mensen soms moeilijk contact maakt. Andere mensen zien dat juist wel zitten en hebben zo het gevoel echt het verschil voor iemand te kunnen maken. Bijvoorbeeld door iemand even mee te nemen voor een wandeling."

"Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Op de gesloten afdeling wonen nu zo'n 68 mensen. Om al deze mensen een persoonlijke begeleider te geven, hebben we veel handjes nodig. Daarnaast zijn er nog tal van andere activiteiten waar we mensen bij kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld bij de dagbesteding, waar Hennie zich voor inzet."

Naomi Heidinga