• Jan en Tineke in het hobbyschuurtje. Naast radio's, heeft Jan een liefde voor oude tv's.

    Naomi Heidinga

Vrijwilligers in het spotlicht: Jan en Tineke Schuurbiers

UITHOORN Jan en Tineke Schuurbiers kregen 26 april beiden een lintje. Het echtpaar zet zich al jaren in voor de samenleving. Zo werkt Tineke voor het Leger des Heils en het gasthuis van de VU. Ook deed ze tot voor kort de coördinatie van de collecte voor Jantje Beton. Jan is secretaris van Scouting De Admiralengroep en bestuurslid van de Vereniging voor de Historie van de radio (NVHR). Ook organiseert hij evenementen voor de vereniging. Samen doen ze de ledenadministratie.

De koninklijke onderscheiding kwam als een verrassing. Ruim een week later zijn ze van de schrik bekomen. "We hebben bloemen, kaartjes en telefoontjes gehad van familie en vrienden. Op straat worden we aangesproken door bekenden."

NVHR "Vorig jaar werd ik benaderd door één van de leden van de NVHR. Het leek hem wel wat om Jan en Dick, een andere vrijwilliger, voor te dragen voor een lintje. Dat leek me een goed plan," aldus Tineke. "Ik ben informatie gaan verzamelen en heb deze doorgespeeld. Verder hoorde ik er niet veel meer van." Hetzelfde gebeurt voor Tineke. Jan: "Daarop heb ik het Leger des Heils benaderd, want Tineke zet zich daar al jaren voor in. Zij hebben me goed geholpen."

GEHEIM Daarna brak een tijd van geheimhouding aan. Geen van beiden mocht aan de ander iets verraden. "Dat is goed gelukt. Toen was het alleen nog een kwestie van hoe ik Tineke mee zou krijgen naar het gemeentehuis, zonder dat ze iets zou vermoeden. Het antwoord diende zich vanzelf aan: we kregen een uitnodiging voor het bijwonen van de bijeenkomst vanwege Thecla Marjot, een goede bekende van ons. Zij zou een lintje krijgen opgespeld."

VERMOEDEN Bij het gemeentehuis zag Tineke twee bekende heilsoldaten in kostuum. "Dat vond ik raar, wat deden zij in Uithoorn? Ook onze zoon was aanwezig, net op tijd terug uit Amerika." Het echtpaar begint pas echt wat te vermoeden wanneer ze door een medewerker van de gemeente worden uitgenodigd om in het midden van de raadszaal plaats te nemen. "Ze hadden het over vijf lintjes die zouden worden uitgereikt," aldus Jan. "Ik zag naast Tineke echter maar drie mensen. Ik miste de vijfde, maar dat bleek ik zelf te zijn."

ROES De dag verliep in een roes. "We zijn gaan lunchen met de mensen die ons hebben voorgedragen. Toen we thuiskwamen, was het nog steeds niet helemaal doorgedrongen." Het ontvangen van een onderscheiding zien ze als eer. "Al is het je daar als vrijwilliger helemaal niet om te doen. Je doet het om te helpen. Ik ben een mensen-mens," aldus Tineke. "Na mijn baan bij KPN heb ik mijn leven omgegooid en ben ik mensen gaan helpen. Bijvoorbeeld bij het Leger des Heils." Daarvoor zette ze al op andere manieren in, bijvoorbeeld voor de scouting, waar hun zoon naartoe ging. Jan is nog steeds secretaris. Inmiddels vervult hij die functie al zo'n twaalf jaar.

OPVOLGERS Ook bij de NVHR werd beroep op hem gedaan; voor de afhandeling van nalatenschappen. "Jan zegt moeilijk nee," aldus Tineke. "Het vrijwilligerswerk levert naast voldoening veel sociale contacten op."

Toch zouden ze het zo langzamerhand best wat rustiger aan willen doen. "Ik word 71, Jan is 76. Het vinden van opvolgers is echter lastig. Jongeren willen zich niet meer vastleggen." Voorlopig blijft het stel doorgaan. "Je moet het doen zolang je het leuk vindt. Als je er met tegenzin naartoe gaat, is het tijd om te stoppen."

Naomi Heidinga