• Met een spandoek wordt opgeroepen om mee te doen aan het project.

    Eigen foto

ZuiderLegmeer kan kiezen voor glasvezelkabel

UITHOORN Bedrijven en inwoners van de Zuider Legmeer kunnen deze maand kiezen voor glasvezel. Glasdraad, een bedrijf dat gespecialiseerd is in aanleg van glasvezelnetwerken in buitengebieden, gaat dit project verzorgen mits meer dan 50 procent van betrokken adressen meedoet. Het project omvat de Uithoornse kant van de Mijnsherenweg en de Hoofdweg, een stukje Vuurlijn, Achterweg, De Banken, Dwarsweg, Kalslagerweg en Het Jaagpad.

Deze maand kunnen alle ingezetenen zich inschrijven voor een glasvezelaansluiting en op 1 oktober wordt de balans opgemaakt. ¨We zijn erg blij met de toezegging van Glasdraad om ons gebied te willen voorzien van een zeer betaalbare glasvezelaansluiting,¨ aldus Bart Oostveen, initiatiefnemer en ondernemer in het gebied. ¨Met Stichting Glasvezel De Kwakel zijn we al twee jaar bezig om een project in eigen beheer van de grond te krijgen, maar er hangt echter een zeer stevig prijskaartje aan.'

De nood in de Zuider Legmeer is volgens betrokkenen inmiddels hoog, omdat menige bedrijfsvoering momenteel onder het slechte internet lijdt en dat gaat met de toenemende digitalisering alleen maar toenemen. Intussen werd duidelijk dat in het buitengebied van Nieuwveen en Bilderdam wel een glasvezelnetwerk wordt aangelegd. ¨Aangezien ik op twintig meter van het aan te leggen traject woon, is dat wel erg zuur,' aldus Lex Wils. Voor glasvezel woont hij aan de verkeerde kant van de Amstel, de Kwakelse in plaats van de Nieuwveense kant.

Lex Wils is mede-bestuurslid van Stichting Glasvezel De Kwakel.¨We hebben enige tijd geleden contact gezocht met Glasdraad met de vraag of ze ons gebied, dat dus grenst aan het project dat ze nu gaan verglazen, ook willen meenemen.¨ Glasdraad wilde echter eerst afwachten of het project van De Ronde Venen doorgang zou vinden. Nadat dit het geval bleek te zijn hebben ze het kant- en klare project van Stichting Glasvezel De Kwakel omarmd en willen dit gaan uitvoeren. 'Wel onder de voorwaarde dat onze stichting de hoofdleiding vanuit het centrale verdeelstation in Langeraar naar de Hoofdweg bekostigen,' aldus penningmeester van de Stichting en medebestuurder Ilona Kleijn-de Vries. 'Dit bedrag van 55.000 euro nemen de LTO en het Ondernemersfonds De Kwakel voor hun rekening. We zijn heel erg blij dat zij willen meehelpen om dit project van de grond te krijgen. Ik vind dat de bedrijven en bewoners deze kans niet aan zich voorbij mogen laten gaan. En ook particuliere klanten hoeven het voor het tarief niet te laten, dat is zéér concurrerend.'

Geïnteresseerden in dit initiatief kunnen zich aanmelden via groenehart.glasdraad.nl, of door te mailen naar info@glasdraad.nl. Daar kunnen ze ook terecht met vragen. Daarnaast is er ook nog een laatste informatie- en inschrijfbijeenkomst p woensdag 26 september van 16.00 tot 19.00 bij Bunnik Vriesea, Achterweg 11 in De Kwakel. Vragen kunnen ook gesteld worden aan de ambassadeurs van het glasvezelproject: Bart Oostveen, Ilona Kleijn-de Vries, Lex Wils en Ruud Pouw.

De inschrijving sluit 1 oktober en het project gaat alleen door als meer dan 50 procent van alle aansluitadressen zich heeft aangemeld.