5 typische onderhoudsklussen voor de zomer

20-01-2020, 11:53 |Van onze partner

De zomer is de perfecte tijd om je huis een onderhoudsbeurt te geven. Niet alleen is het lekker weer, je weet daarnaast zeker dat je op tijd klaar bent voor de winter. We noemen hieronder een aantal onderhoudsklussen die ideaal zijn om in de zomer te doen.

1. Ventilatieroosters controleren
Als er een geschikte tijd is om de ventilatieroosters te controleren, dan is het de zomer wel. In de zomer zet je namelijk vaak je ramen open om je woning te luchten. In de winter, als het heel koud is, vind je het misschien fijner om je ramen gesloten te houden en gebruik te maken van je ventilatieroosters en/of wtw-unit. Verwijder het vuil aan de buitenkant van de ventilatieroosters bovenin de ramen. Zo kunnen de ventilatieroosters optimaal werken en verse lucht verspreiden. Van de wtw-unit moeten de filters gereinigd worden om een gezond woonklimaat te garanderen. Je kunt de filters bijvoorbeeld schoonmaken met een stofzuiger. Ook de afzuigpunten van mechanische en balansventilatie kun je schoonmaken met water en schoonmaakmiddel.

2. Kunststof kozijnen schoonmaken of behandelen
Kunststof kozijnen zijn bijzonder onderhoudsarm. Toch ontkom je er niet aan om ze periodiek schoon te maken. Om groene aanslag te weren, straatvuil te verwijderen en te voorkomen dat vuil schade aanricht, is het aan te raden om je kozijnen jaarlijks schoon te maken met een sopje van warm water met wat allesreiniger. Schoonmaken kan ook met een beetje afwasmiddel, autoshampoo, groene zeep, schoonmaakazijn of biologische schoonmaakmiddelen als Hara of St Marc. Gebruik in ieder geval geen ammoniak, bleekmiddel of andere agressieve schoonmaakmiddelen. Gebruik ook geen spiritus om de ruiten schoon te maken. Heb je nog geen kunststof kozijnen? Denk hier dan zeker eens over na met het oog op de winter. Een specialist als Jansma Burdaard, die al vele kunststof kozijnen in Harlingen en omgeving geplaatst heeft, kan je hier meer over vertellen.

3. Controleer de kruipruimte en/of kelder op lekkages
Waterleidingen in de kruipruimte, die in de winter kunnen bevriezen, kunnen na het dooien gaan lekken. Wees er tijdig bij om schade te voorkomen en een nieuwe winter tegemoet te gaan. Is er al sprake van een lekkage? Schakel dan snel een vakman in.

4. Kijk het dak na
In de herfst kunnen we weer veel regen verwachten. Controleer daarom of er geen dakpannen ontbreken, gebroken zijn of scheef liggen en kijk na of het lood bij de schoorsteen niet opgewaaid of gescheurd is. Zo worden lekkages voorkomen. En als je toch op het dak bezig bent, maak dan ook meteen de dakgoot vrij van bladeren!

5. De vriezer ijsvrij maken
Hoe minder ijs er in de vriezer zit, hoe meer plek er is voor ijsjes! Haal alles wat erin zit eruit, zet de vriezer uit en laat het ijs ontdooien. Als het mogelijk is, kun je je vriezer buiten zetten, dan dooit het nog sneller. Als al het ijs ontdooit is, kun je de vriezer schoon en droog maken. Hij is nu weer klaar voor gebruik! Een vriezer waar geen ijslaag in zit, verbruikt bovendien minder energie.

Jij en je huis zijn weer klaar voor de zomer, herfst én winter!