• Marcel Vermeij
  • Marcel Vermeij

Stam neemt even gas terug in Dakar Rally

UITHOORN Het mocht wel een tandje minder, na de slooppartij van maandag. Nu is dat toevallig wel waar Teun Stam, eigenaar van een sloopbedrijf, goed in is, maar in de Dakar is het niet de bedoeling. De monteurs van Schijf Rally waren de hele nacht in touw geweest om de Toyota weer op te lappen voor de derde etappe op dinsdag. Stam wilde het hen niet aandoen nóg een nacht door te moeten halen.

De schade aan de Toyota was na de tweede etappe aanzienlijk. "Dat zal me niet nog een keer gebeuren", vond Teun Stam. "Het bleek een verstandige beslissing. In het achterveld is het terrein zo vreselijk uit mekaar gerost, dat een tandje eraf echt geen overbodige luxe is. Daar zijn dan al trucks overheen gegaan met zoveel power dat alles omgewoeld wordt en de stenen naar boven komen. En dan komen wij eraan met ons zware karretje dat niet zoveel vermogen heeft…"
Het zou mooi zijn als het lukte om iets verder naar voren te komen, maar daarvoor moet Stam risico's nemen die hij in deze fase niet wil nemen. "Als je vol gas gaat om op te schuiven, wordt het risico navenant groter dat je brokken maakt. Dan maar liever een tandje eraf en anderen vóór je zien uitvallen. We hebben er genoeg gezien vandaag: een uitgebrand chassis – ik hoorde dat het een Mini is geweest. Daar was niet meer van over dan een hoopje staal."
Aan de finish van de 427 km lange lus in de omgeving van Neom was Stam blij met de beslissing. Het had allemaal wat langer geduurd, maar hij was toch weer keurig binnen en hij kon de monteurs geruststellen. "Het was een prachtig gebied, met enorme rotspartijen. Uniek om doorheen te komen, al zie je als je aan het rijden bent vaak niet meer dan de stenen, de sporen en het zand voor je: heel slap zand, soms geel, soms wit, soms rood. Het karretje moet hard werken in dat zachte zand.
We hebben wat kapotte banden, maar verder is alles heel, dus de jongens kunnen nu ook aandacht geven aan preventief onderhoud. En dan kan er morgen wel weer voorzichtig een tandje bij."

Teun Stan en René Bargeman kwamen als 62ste over de streep. Vandaag bestaat de vierde afstand van Neom naar Al-Ula uit 219 km Liaison en 453 km Special. Totaal 676 km. Ook nu wordt het een zware etappe.