• Marcel Vermeij

'Steen als olifant' kost Stam tijd in eerste etappe Dakar Rally

UITHOORN In Saudi-Arabië ging afgelopen weekend de Dakar Rally 2020 van start. Uit Uithoorn doet het team Schijf Rally mee. Chauffeur Teun Stam en navigator René Bargeman reden zondag de eerste etappe. De eerste dag is nooit zijn beste, waarschuwde Teun Stam van tevoren. Met de 64ste plaats in de eerste etappe van de Dakar Rally, was hij toch best tevreden. "Het ging ook super, op één akkefietje na, met een steen zo groot als een olifant. Dat was een beetje zonde."
 
De etappe van 319 km tussen Jeddah en Al Wajh was opgedeeld in twee stukken, met een neutralisatie na km 86. Net voor dat stuk asfalt ging het even niet volgens plan bij Teun Stam en René Bargeman van Schijf Rally. Een navigatiefoutje kreeg grote gevolgen. "We kwamen uit de duinen, kropen omhoog tegen een berg op en aan de andere kant weer omlaag, tussen een rotspartij door", vertelt Stam in het bivak in Al Wajh. "Bijna beneden lag een steen zo groot als een olifant: niet te missen. Achteruit terug naar boven heeft een uurtje gekost. Dat is zonde, want verder was het een hartstikke leuke dag. Buiten dat dingetje hebben we soepel gereden. Ook in de duinen, die heel zacht en mul zijn en waar we met het gewicht van deze auto een paar pk extra zouden kunnen kunnen gebruiken."
De proef was gevarieerd, met duinen, snelle stukken, veel sporen en veel stenen. Het leek wel een beetje op Marokko. "Daar hebben ze nog iets meer stenen neergekwakt, maar hier zijn ze groter en gemener. Dat breekt je op. De onderkant van de auto heeft aardig schade opgelopen. Daar zijn de monteurs wel even zoet mee."
Ook navigator Bargeman werd aan het werk gezet. Hij had immers een vrije avond, omdat de roadbooks pas bij de start van de tweede etappe worden uitgereikt. "Anders zit ie zich maar te vervelen", grinnikte Stam. "Voor ons maakt het weinig uit of de roadbooks de avond vooraf of pas bij de start worden uitgedeeld. Ze zijn al voorgekleurd. Het is nu zaak om het ritme en het tempo een beetje op te bouwen en geen foutjes te maken."