• Paul Raats

Handbiker Jetze Plat verplettert werelduurrecord

UITHOORN Handbiker Jetze Plat heeft op de wielerbaan in Sportpaleis Alkmaar het werelduurrecord verbroken. In precies één uur tijd legde de zevenvoudig wereldkampioen gisteren een afstand van 44.749 meter af. Daarmee verbeterde hij het oude record van landgenoot Geert Schipper ruim 2,5 kilometer.

Schipper had het record precies 11 maanden terug op 42.165 kilometer gezet. UWTC'er Plat gaf voor de start van zijn recordpoging aan in elk geval de traditionele marathonafstand (42.195 meter) binnen een uur af te willen leggen. Al in het eerste halfuur werd duidelijk dat hem dat - zonder onvoorziene pech - ging lukken.

FINISHSCHOT Bij het finishschot na 60 minuten passeerde de Noord-Hollander uit Vrouwenakker net de lijn voor zijn 179ste ronde. Na een paar minuten maakte Plats geëmotioneerde coach Guido Vroemen de officiële afstand bekend: 44.749 meter.

"Het ging geweldig", blikte Plat terug. "Ik heb er alles uitgehaald, beter dan dit kon het niet gaan. Ik ging weg op een schema dat tot 44 kilometer moest leiden. Op een goede dag zou het meer kunnen worden, op een slechte iets minder. Het was een hele goede dag. Onderweg ben ik niet heel erg bezig geweest met of ik voor of achter lag op het schema. Mijn coach Guido gaf aan dat het goed ging. En zo voelde het ook. Een afstand van bijna 45 kilometer is echt geweldig."

KICK-OFF TOKIO 2020 Voor Plat was zijn werelduurrecordpoging de kick-off voor zijn voorbereiding op de Paralympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Plat wil daar zijn paralympische titel in de paratriatlon gaan verdedigen en mikt ook op succes bij het handbiken.

"Ik had al wereldtitels, was al de sterkste handbiker ter wereld. En nu heb ik ook een wereldrecord; ben ik de snelste handbiker. Dat is echt wel iets anders, geeft een heel ander gevoel. Zo gaaf. Mijn kwalificatiejaar voor Tokio 2020 gaat nu beginnen en het vuurtje is bij mij vandaag écht aangestoken."

Plat werd in zijn aanval op het uurrecord gesteund door het Fonds Gehandicaptensport en Nederlandse Loterij.

Robin Wubben