• ROBERT JOORE

KDO geeft GDA geen ruimte

DE KWAKEL Na twee stevige nederlagen op rij - tegen de nummer één DSOV (1-5) en twee (RKDEO 2-5), werd het voor KDO wel weer eens tijd voor een overwinning. Dat gebeurde zondag tegen de nummer drie op de compeitieranglijst, GDA.

Deze onbekende tegenstander uit Den Haag won zijn laatste drie wedstrijden en reisde vol zelfvertrouwen af naar De Kwakel. Trainer Raymond de Jong begon met hetzelfde elftal als vorige week tegen RKDEO.

KDO, dat het tot de winterstop moet stellen zonder Jesse Stange, die een enkelblessure heeft, begon voor eigen publiek goed aan de wedstrijd. De Kwakelse achterhoede, die het de afgelopen weken zwaar te verduren had, stond vanaf het begin als een huis en gaf GDA nauwelijks ruimte om gevaarlijk te worden.

Beide ploegen waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd, waarbij KDO trachtte zijn creatieve voorhoede in stelling te brengen. In de 20e minuut leidde de eerste kans voor de Kwakelaars direct tot een doelpunt. Na pogingen van Mathijs van Rijn en Thijs Plasmeijer, was het uiteindelijk Joeri Stange die de bal op zijn borst aannam en van dichtbij de 1-0 binnenschoot.

Zeven minuten later kroop KDO door het oog van de naald, toen de spits van GDA in kansrijke positie rakelings naast schoot. Vlak voor rust had Thijs Plasmeijer de 2-0 op zijn schoen, maar op zo'n vijf meter van het doel schoot hij tegen de uitkomende doelman aan. Kortom, tot aan de rust bleef het 1-0.

ACHTERBLIJVEN In de rust bleef Jim Klijn noodgedwongen in de kleedkamer achter vanwege een liesblessure. Het enige positieve hiervan was dat Sven Vlasman zijn rentree in KDO 1 kon maken. Na tweeënhalf jaar afwezigheid is hij goed hersteld van twee opeenvolgende kruisbandblessures. Eenieder binnen KDO gunde hem zijn welverdiende terugkeer en gedurende de tweede helft werd zijn toegevoegde waarde voor het elftal al snel duidelijk.

Na ruim een uur voetballen vergrootte KDO zijn voorsprong fraai. Na een slimme steekbal van Joeri Stange op Mathijs van Rijn liep laatstgenoemde schuin op het doel af. Van Rijn, die zich deze middag vele keren positief liet gelden, behield het overzicht en schoot de bal in de verre hoek, 2-0.

SLOTFASE GDA probeerde in de tweede helft van alles, maar was niet in staat de stabiele Kwakelse achterhoede uit balans te brengen. In de slotfase waren invaller Dennis Pappot, Bart Hoving en Mathijs van Rijn nog dichtbij de 3-0, maar ze kwamen niet tot scoren. Na ruim 95 minuten voetballen floot de goed leidende scheidsrechter Van der Spoel af en was de terechte 2-0 overwinning een feit.

Door deze driepunter blijft KDO op de tiende plaats, maar het heeft wel aansluiting gevonden bij de middenmoot in 2C. Alle ploegen uit de top drie gingen onderuit, waardoor de teams naar elkaar toe kruipen in het klassement. Met veertien punten uit tien wedstrijden heeft KDO bijvoorbeeld 'slechts' vijf punten achterstand op nummer twee RKDEO. Komende zondag spelen de Kwakelaars opnieuw thuis, ditmaal tegen VUC. Deze ploeg komt eveneens uit Den Haag en staat vierde met achttien punten. De wedstrijd begint om 14.00 uur.