KDO pakt met tien man de volle winst

DE KWAKEL Na de keiharde kennismaking met de tweede klasse van vorige week, stond KDO zondag tegenvoer DOSR in Roelofarendsveen, de nummer elf van vorig jaar in de 2e Klasse C.

Trainer Raymond de Jong kon beschikken over nagenoeg dezelfde selectie als een week eerder. De enige wijziging in de opstelling was de basisplaats van Nick Smits ten koste van Bas Kok. Thijs Plasmeijer begon als rechtermiddenvelder, waardoor Mathijs van Rijn op zijn vertrouwde plek in de spits begon.

Nog lang niet alle supporters hadden hun stekje langs de lijn gevonden toen KDO al op voorsprong kwam. Binnen één minuut kopte Mitchel Smits uit de corner de 0-1 binnen. Saillant detail: dit was het eerste Kwakelse doelpunt ooit in de 2e Klasse.

GELIJKOPGAAND Na dit vroege openingsdoelpunt ontspon zich een gelijkopgaand duel. Na een kwartier spelen kreeg de thuisploeg zijn eerste kans, maar de lange doelman Jesper Oudshoorn reageerde alert en voorkwam de gelijkmaker. Het fysiek sterke DOSR schuwde het duel niet, terwijl KDO probeerde te profiteren van de wind in de rug. In de 35e minuut waren de Kwakelaars dichtbij de 0-2. Joeri Stange legde de bal echter verkeerd af op zijn broert Jesse, waarmee een kans verloren ging.

Vlak voor rust sloeg de vlam in de pan, toen spits Mathijs van Rijn zijn tweede gele kaart van de middag kreeg en kon gaan douchen. DOSR rook zijn kans en in de blessuretijd van de eerste helft kwam het op gelijke hoogte. Vanuit een corner kopte Dave Fennes bij de tweede paal de bal in, 1-1. Na deze twee mokerslagen voor KDO werd het rust.

TIEN MAN Met tien man moesten de Kwakelaars In de tweede helft proberen stand te houden tegen 'de voetbalvereniging uit de Veen'. KDO speelde met alleen Joeri en Jesse Stange in de voorhoede. DOSR, met onder meer oud-KDO trainer Ron Langhout op de bank, wist echter nauwelijks wat te doen met één man meer. Beide ploegen kwamen amper tot verzorgd positiespel, waardoor er lange tijd geen noemenswaardige hoogtepunten te noteren waren. Voor de Kwakelaars leek het een kwestie van tegenhouden te zijn, maar stiekem bleef KDO hopen op die ene succesvolle uitbraak.

KLUTSBAL Tot groot genoegen van de vele meegereisde supporters maakte de gebroeders Stange in de slotfase van de wedstrijd het verschil. Via een klutsbal in de 85ste minuut kreeg Jesse Stange de bal in bezit, hij behield het overzicht en zag Joeri vrijstaan. Met uiterste precisie kwam de bal voor de voeten van Joeri, die vervolgens de 1-2 tegen de touwen schoot. De stabiele Kwakelse verdediging gaf in de slotminuten geen krimp, waarmee de eerste driepunter in de tweede klasse een feit was.

Door deze zwaarbevochten overwinning is KDO snel van de hatelijke nul af en nestelt het zich in de middenmoot in 2C. Aanstaande zondag spelen de Kwakelaars om 14.00 uur thuis tegen Laakkwartier. Deze degradant uit de 1e Klasse komt uit Den Haag en pakte zondag zijn eerste competitiepunt met een 1-1 gelijkspel tegen RKDEO.