• Naomi Heidinga

Natte editie van Uithoorns Mooiste

UITHOORN 1300 deelnemers deden zondag mee aan Uithoorns Mooiste, een hardloopwedstrijd met verschillende afstanden. Waar de organisatie eerst vreesde voor winterse omstandigheden, kregen deelnemers zondag te maken met regen en wind. Daardoor lag het deelnemersaantal lager dan voorgaande jaren. De weersomstandigheden bleken desondanks weinig invloed te hebben op de tijden die werden gelopen.

Naomi Heidinga

,,De winnaar van de langste afstand, de tien Engelse mijlen, Wouter Heinrich zette met 54 minuten een nette tijd neer," aldus Wim Verlaan van Atletiek Klub Uithoorn (AKU). Leone de Voogd won bij de dames met een tijd van 1:04:16. De eerste AKU lopers op de langste afstand waren Esther Visscher (plek 8) en Erwin Koopstra (op de tiende plaats).

Zondag werd de 35ste editie gelopen van het jaarlijkse hardloopevenement van AKU. De start en finish was bij op Sportpark De Randhoorn, bij de Legmeervogels. Deelnemers konden kiezen uit verschillende afstanden. Om 10.15 uur ging als eerste de G-run van 1 kilometer van start, een kwartier later gevolgd door de gezinsloop met dezelfde afstand. De lopers van de vijf kilometer werden om 11.00 uur weggeschoten en vijf minuten later de deelnemers aan de tien kilometer en de tien Engelse mijlen. De laatste voerde de lopers onder meer langs de Amstel en het Zijdelmeer. De starts werden verzorgd door burgemeester Pieter Heiliegers. Hij bekende vroeger ook graag hard te lopen, maar tegenwoordig houdt hij het bij het zwemmen.

In de aanloop naar het evenement was het voor de organisatie nog even spannend. Gezien de winterse omstandigheden was het de vraag of het parcours op tijd in orde zou komen. ,,Na overleg met de gemeente heeft deze op de plekken waar dat nodig was, extra geveegd." In het weekend zette de dooi in, dus van glibberen was geen sprake meer. ,,De regen was wel een domper, al heb je als loper daar weinig last van," aldus Verlaan. ,,Voor toeschouwers en verkeersregelaars is de regen vervelender. Voor hen is het wel koud, want ze staan de hele tijd stil." Om het evenement goed te laten verlopen, werden zo'n zestig verkeersregelaars ingezet.

VRIJWILLIGERS Ondanks de regen kijkt Verlaan positief terug op het evenement. ,,Alles is zonder wanklanken verlopen." Dat kan alleen maar dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Het organiseren van een (sport)evenement vraagt steeds meer van organisaties, bijvoorbeeld wat betreft het garanderen van de (verkeers)veiligheid. ,,Gelukkig hebben we een aantal vrijwilligers met veel ervaring, die bereid zijn om er veel tijd en energie in te steken", aldus Verlaan. ,,Een aantal vaste vrijwilligers, waaronder ikzelf, is nu met pensioen, daardoor hebben we meer tijd. Ik vraag me nu weleens af hoe we dat vroeger naast onze baan hebben kunnen doen. Maar gelukkig vinden we het nog steeds leuk om te doen." Op naar de 36ste editie dus. Kijk voor alle uitslagen op ww.uithoornsmooiste.nl.