• Na de training en uitreiking van de stappentellers is het op naar huis: tijd voor koffie en thee!

    Naomi Heidinga

Stappenteller voor G-renners

UITHOORN De lopers van Loopgroep SamenFit hebben dinsdag een stappenteller gekregen. "Daarmee hopen we het lopen en wandelen door de G-renners verder te stimuleren", aldus Tamara Kwint van Ons Tweede Thuis. "Daarnaast is het leuk om te zien hoeveel stappen je zet tijdens een wedstrijd."

De stappentellers zijn geschonken door Stichting Dag van je Leven. "Deze stichting zet zich al tientallen jaren geheel belangeloos in voor mensen met een beperking in de regio Amstelland."

Al bijna 3 jaar is een groep G-lopers actief op de dinsdagavond bij de AKU. "Aanleiding voor deze loopgroep was een workshop die we jaren geleden hebben georganiseerd," aldus Tamara. "Mijn zus woonde toen in de woongroep aan het Zijdelveld. Samen met mijn vader en twee collega's heb ik een looptraining georganiseerd. Mensen reageerden zo enthousiast, dat we er mee door zijn gegaan."

TRAINER Dankzij een subsidie van het Fonds Gehandicaptensport kon men een trainer inhuren voor de groep lopers. "We konden bij AKU terecht. We begonnen met vijf lopers, inmiddels zijn dit er bijna veertig. Sinds de zomer van 2018 zijn we ook begonnen met Racerunning."

Een RaceRunner is een soort driewiel-loopfiets zonder pedalen en met een borststeun. Kinderen en volwassenen kunnen zich hiermee voortbewegen door te lopen of te rennen. "Hiermee kunnen we een grotere doelgroep bedienen, bijvoorbeeld mensen met een spierziekte of ouderen die niet meer zo'n goede balans hebben, maar wel graag willen hardlopen. De groep Racerunners is nog klein. We doen dit in samenwerking met AV startbaan: dinsdagavond trainen ze bij de AKU en op donderdagavond sluiten de AKU lopers aan bij Racerunners van AV Startbaan."

BELANGRIJK Het lopen is belangrijk voor de G-runners. "Vooral omdat ze op deze manier echt meedoen met de maatschappij: ze gaan gewoon naar de atletiekvereniging, net als 'normale' mensen en doen mee aan wedstrijden. Naast de beweging is ook het sociale aspect van belang: ze hebben een loopmaatje, een vrijwilliger, die hen steunt en met ze loopt. Dat maakt het ook nog gezellig."

Naomi Heidinga