• Bart de Veer in actie tijdens het NK veldrijden.

    Sven Buskermolen

UWTC in actie op NK veldrijden

UITHOORN Voor de fanatieke cyclocrossers van UWTC stond afgelopen weekend in het teken van het Nederlands Kampioenschap veldrijden. Elleke Claessen eindigde bij de vrouwen op de 13e plaats en Bart de Veer finishte bij de amateurs op de 8e plek. Bas de Bruin werd 9e.

Dit seizoen heeft UWTC een speciaal cyclocross-team opgericht UWTCX, bestaande uit 2 dames en 6 amateurrenners onder de bezielende leiding van coach Gerard Keijzer. Maandag 8 januari was de ploegenvoorstelling van UWTCX bij sponsor Colorigingz. Vrijdag 12 januari vertrokken er al een aantal van de renners richting Surhuisterveen om tijdig het parcours te verkennen.

Op zaterdag was Sjon van den Berg het eerste UWTC-lid die in actie mocht komen. Ongeveer 45 man ging bij de masters 50+ van start en Sjon wist er een 31e plek uit te slepen. Het parcours, dwars door Surhuisterveen, had snelle stukken maar ook een hele lastige modderstrook. Bij de masters 40+ ook een startveld van ongeveer 45 renners en Frank Jansen reed naar de 32e plaats.

Bij de elite/amateurs vrouwen deden dertig renners mee. Elleke Claessen had een superstart en wist hierdoor voor de grote valpartij vlak na de start te blijven. Ze reed zelfs even op de 4e plaats. Helaas ging ze in de eerste ronde onderuit. Elleke moest tot de wisselpost verder met een fiets met scheef stuur. Ze sleepte er een hele nette 13e plaats uit in dit sterke dames veld. Trainingslid Jeanine Laudy werd 26e.  

Op zondag was het Sven Buskermolen die als eerste van start mocht bij de nieuwelingen. Zaterdag was hij bij de training gevallen in de modderstrook en onherkenbaar maar lachend kwam hij bij daarna bij het UWTC-kampement aan. Op zondag reed hij voor wat hij waard was, maar door de 80% regeling moest hij eerder uit koers, zijn exacte uitslag is nog niet bekend.

Hierna gingen de UWTCX amateurs van start, zonder Dennis Moolhuijsen die ziek was thuisgebleven. De jongens hadden een goede start, maar net als bij veel andere renners werden foutjes gelijk gestraft door een valpartij of achterstand. Lang was Bas de Bruin de beste UWTCX-er in de koers, gevolgd door Tommy Oude Elferink en Bart de Veer en diverse andere renners. Toen Bart later in de wedstrijd bij Bas was aangesloten kon Bart goed met Bas meekomen op het snelle wegstuk. In de modderstrook bij de wisselpost pakte Bart een gaatje en kon dit volhouden tot de finish, een mooie 8e plaats. Bas liep zijn concurrent eruit bij de laatste doorkomst bij de wisselpost en stelde zo zijn 9e plaats veilig. Beide waren tevreden over hun wedstrijd, er zat niet meer in. Tommy (niet geheel fit) en Menno finishten op plaats 15 en 16.

Ian van den Berg reed een nette wedstrijd bij de junioren, zijn uitslag is nog niet bekend.

NIEUWJAARSRECEPTIE De nieuwe kantine van UWTC was zondag lekker vol bij de nieuwjaarsreceptie. De kampioenen van 2017 werden door algemeen voorzitter Gerard van Veen in het zonnetje gezet. Als eerst mocht Brad Jongkind naar voren komen, hij was dit jaar NK BMX geworden bij de boys 9 jaar. Uit handen van Olaf v.d. Wijngaard kreeg hij een UWTC NK-shirt uitgereikt.

Hierna werd Tim de Vries naar voren geroepen. Tim behaalde diverse titels bij het handbiken: NK weg, NK tijdrit, WK weg en tweede bij het WK tijdrit.

Als derde werd Jetze Plat genoemd, Jetze heeft dit jaar zo ongeveer alles gewonnen wat te winnen is, zowel bij het handbiken als de triathlon, en hij is onlangs ook verkozen tot Paralympisch sportman van het jaar 2017. Helaas was Jetze zondag verhinderd. Ook werd stilggestaan bij de mooie prestaties van oud-UWTC-lid Lorena Wiebes.

Verder werden de vele vrijwilligers die veel tijd en energie in de bouw van het clubhuis hebben gestoken, naar voren gehaald om een warm applaus in ontvangst te nemen.