• RINUS CERFONTAIN
  • Rinus Cerfontian

UWTC-renners race op drassig en zuigend zand

UITHOORN Vijf renners van het UWTCX crossteam reden zondag mee in de zware nationale cyclocross wedstrijd in Zwartemeer.

Tommy Oude Elferink en Bas de Bruin kozen voor een overnachting in de regio omdat er al vroeg in de ochtend gestart moest worden. Bart de Veer en coach Gerard Keijzer vertrokken richting het noordoosten toen de meeste mensen nog op één oor lagen. Coach Gerard had nog een afslag gemist en deed een toeristisch rondje in Duitsland voordat hij zich bij het parcours meldde.

VERWACHTING De verwachting was dat het een bevroren en snel zandrondje zou zijn, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval. De zandstrook was drassig en sterk zuigend om doorheen te fietsen. Daardoor werden er overhaast nog wat banden gewisseld, omdat een grover profiel toch wel handig was om grip te houden op het parcours.

Tommy Oude Elferink had een zeer goede start en reed gedurende bijna de hele wedstrijd op de derde plaats. Bart de Veer en Bas de Bruin volgden de achtervolgende groep. De Veer had in de eerste ronde twee keer 'ruzie' met een andere renner, kreeg een paar duwen en raakte van het parcours af. Hierdoor raakte hij de aansluiting met de groep kwijt en moest hij weer in de achtervolging.

PECH Ook Bas de Bruin kreeg te maken met pech. Hij kreeg in de tweede ronde een lekke band en verspeelde hierdoor veel tijd. In de voorlaatste ronde reed Tommy Oude Elferink zelfs in tweede positie, maar die plaats raakte hij weer kwijt als gevolg van een slippertje met een valpartij als gevolg. In het laatste stuk van de wedstrijd werd hij nog ingehaald door Roderick Egberink. Toch behaalde hij een mooie vierde plaats. Bart de Veer werd achtste en Bas de Bruin negende.

 

DAMES Bij de dames reden Elleke Claessen en Rebecca Cornelisse mee voor UWTC. Maar Elleke kreeg te maken met grote pech. Al in de eerste bocht liep zij een lekke band op en omdat de wisselpost nog heel ver weg was, gaf zij de pijp aan Maarten. Rebecca Cornelisse finishte als veertiende.

ACC ULYSSES Op het sportpark in Amsterdam Noord lag bij Ulysses een glad en blubberig parcours met heel veel bochten te wachten op de deelnemers van de Amsterdamse Cross Competitie. De kou en de lichte regen maakten het echte omstandigheden voor bikkels. De wedstrijd leverde voor de UWTC-renners geen podiumplaatsen op, maar wel een mooie strijd. De 7-jarige Tom Derogee, die bij de start handig de massale valpartij ontweek, reed de wedstrijd in zijn eigen tempo uit. De 15-jarige Ian van den Berg ging bij de start van de 40- als eerste het veld in, waardoor hij even de bekende profrenner Dylan Groenenwegen voorbleef. Groenenwegen ging er uiteindelijk wel met de winst vandoor.

Uitslagen UWTC leden: Jeugd A: 19. Tom Derogee. Jeugd B: Mike Derogee, 15. Lars Hopman, 19. Rens Grömmel, 25. Jur de Bei. 40-: 15. Ian vd Berg. 40+: 26. Frank Jansen, 40. Vincent Derogee, 45. Sjon vd Berg. Nieuwelingen: 5. Danny Plasmeijer, 7. Sven Buskermolen.