• Robert Joore

Bart de Veer wint Ronde van Uithoorn

UITHOORN Prachtig weer en aanvallende koersen maakten zondag de Ronde van Uithoorn weer een geslaagd evenement. Om 10.30 uur beten de veteranen 60+ de spits af. Na het startschot werd er vooral door Arie Blomberg pogingen ondernomen om uit het peloton te ontsnappen, maar hij kreeg de ruimte niet. Wel wist hij door zijn vele pogingen de leidersprijs te winnen. Het was de Nederlandse kampioen Ron Paffen uit Milsbeek die met een overtuigende eindsprint de wedstrijd wist te winnen voor Hans Lap uit Hendrik Ido Ambacht en derde werd Arie Blomberg uit Kedichem. UWTC-lid John Tromp uit Kudelstaart werd vijfde en Ben de Bruin uit Uithoorn negende.
Bij de cat 7 & nieuwelingen waren de Amstel-renners met overmacht het sterkste. Jelle Boonstra zette al vroeg in de koers een succesvolle ontsnapping in met een sterke jump op de brug. De overige Amstelrenners stopten vakkundig af en een gaatje was geslagen. Mike Derogee deed nog een moedige poging om de oversteek te maken, maar dit lukte helaas niet.
In de laatste fase van de wedstrijd wist ook Mees van Duren weg te rijden uit het peloton. En zo reed de Amstel op plaats 1 en 2. Maarten Holsbrink maakte het feestje compleet door de derde plaats op te eisen. Voor UWTC werd Mike Derogee vijfde, Rens Grömmel negende en Lars Hopman zeventiende. De trainingsleden Lance Venema en Duuk van der Haagen werden elfde en dertiende. Vanwege een valpartij in deze groep konden twee renners de wedstrijd niet uitrijden.
Bij de sportklasse/basisleden reden ook diverse UWTC-leden mee. Deze wedstrijd eindigde in een massasprint van het voltallige peloton. Casper van der Woude uit Westbroek had een vlammende eindsprint en won deze wedstrijd. Hij kreeg Justin Plijter uit Hillegom en Rik Blok uit IJsselstein naast zich op het podium. UWTC-lid Michael van Meerland had in 2014 zijn laatste KNWU-wedstrijd gereden en werd verrassend negende. Louis Oude Elferink, nog net te jong om met de 60+ mee te doen, werd veertiende en Vincent Derogee 23ste.
Met 35 renners had de categorie amateurs/junioren het grootste deelnemersveld. De UWTC-leden reden zeer attent. Bas de Bruin uit Uithoorn reed dertien rondes lang met Niels Reemeijer uit Spaarndam aan kop totdat Niels zich moegestreden terug liet zakken in het peloton. Bas reed nog twee rondes solo door en deed hiermee goede
zaken voor de leidersprijs. Hij was al vijftien keer als eerste de streep gepasseerd. Hierna ontsnapte UWTC-lid Tommy Oude Elferink uit Nieuwveen en hij kreeg Amstel renner Wessel Mouris mee. Ook Bart de Veer uit Vreeland wist de oversteek naar deze twee koplopers te maken door na de laatste premiesprint door te trekken. Drie man reden aan de leiding, waarvan twee van UWTC. Langzaam werd de voorsprong groter. Ondertussen pakte Tommy ronde na ronde punten voor de leidersprijs. Ook hij wist vijftien punten te verzamelen. In de eindsprint pakte Bart de winst voor Tommy en Wessel. Toen het peloton de laatste bocht naderde was het nog even spannend toen een toeschouwer nog overstak terwijl het peloton op volle snelheid naderde. Geen ongelukken, maar wel geschrokken en boze renners die hierdoor gehinderd werden. De sprint van het peloton werd gewonnen door Bas de Bruin.
Uitslag overige UWTC-leden: 17. Menno van Capel; 25. Sven Buskermolen.