• CDA-lijsttrekker André Jansen: 'De Thamerkerk is één van de parels van Uithoorn en moet absoluut behouden blijven.'

    Naomi Heidinga

CDA klaar voor terugkeer in college

UITHOORN Na vier jaar in de oppositie te hebben gezeten, is het CDA mentaal en fysiek gezien klaar voor een plek in het college. Met de nieuwe lijsttrekker André Jansen aan het roer gaat de partij een nieuwe koers varen. Jansen heeft een 'niet lullen maar poetsen' mentaliteit en zit vol ideeën. Een daarvan is om het terrein van de Cindu, wanneer het bedrijf ontmanteld is, vol te zetten met zonnepanelen in plaats van het jaren braak te laten liggen. Wat hem betreft kan Uithoorn voorop gaan in de energietransitie. "We zouden een rolmodel kunnen zijn voor andere gemeenten wat betreft het van het gas afgaan." Op 20 februari praat het CDA inwoners bij over dit thema in restaurant Geniet aan de Amstel.

Jansen komt oorspronkelijk uit Enschede. Hij heeft verschillende functies vervult in het onderwijs, bedrijfsleven en (semi)-overheid. Ook als bestuurder. Jansen werd unaniem gekozen als lijsttrekker van de partij. "Ik heb hier nog niet echt mijn politieke gezicht laten zien. Maar ik heb wel veel ervaring. Ik ben een uitgesproken generalist. Dat heb je volgens mij ook nodig in deze fase van de wedstrijd." Volgens Jansen worden de komende vier jaar belangrijke beslissingen genomen. Bijvoorbeeld wat betreft bestuurlijke samenwerking met andere gemeenten.

"DUOplus is wat ons betreft een gedrocht. Misschien zelfs een bodemloze put. De afgelopen jaren heeft het ons al zeven miljoen euro gekost. En waarvoor? Het CDA heeft zich altijd kritisch opgesteld ten opzichte van deze samenwerking. Met Ouder-Amstel hebben we als gemeente nog wel wat overeenkomsten, maar Diemen staat echt ver van ons af. Ik denk dat veel inwoners er nog nooit in zijn geweest."

Het CDA is bereid om de samenwerking een kans te geven, maar blijft de organisatie kritisch volgen. "Het kan zijn dat we uiteindelijk toch een andere partner zullen moeten zoeken. Mocht deze samenwerking niet de gewenste slagkracht opleveren, dan wordt een gemeentelijke herindeling wellicht toch een optie. We zien het meest in een samenwerking met Aalsmeer. De komende vier jaar moet serieus over deze kwestie worden nagedacht."

Dat vraagt volgens Jansen een gemeente met krachtige mensen aan het roer. Politieke zwaargewichten, die er niet zitten uit eigen belang en hopen op een tweede bestuurstermijn, maar mensen die het beste voor hebben met Uithoorn. Daarom wil het CDA de komende vier jaar graag meedoen. "We kunnen het beste onze plannen verwezenlijken wanneer we aan het roer staan. Bij de komende verkiezingen mikken we op vijf zetels, dat zijn er twee meer dan nu. We zijn een partij met ambitie."

Het partijprogramma is uitgebreid. Een van de zaken die opvalt is het thema radicalisering. Niet omdat het nu een issue is, maar wie weet wat er de komende vier jaar kan gebeuren. "De politiek hobbelt heel vaak achter de feiten aan. Daarom denken we nu al over zo'n thema na, zodat we weten hoe we er mee om zouden moeten gaan."

De partij is voor een derde sporthal aan de Randweg en wil daar een volwaardig multifunctioneel gebouw van maken. "We hebben nu in de gemeente een heel aantal multifunctionele zalen die het net niet zijn. Dat is zonde. We investeren liever in één goed gefaciliteerde ruimte, dan allemaal kleine zaaltjes verspreid over de gemeente."

Ook moet er volgens het CDA een monumentenbeleid komen. "We hebben niet veel historische elementen in de gemeente. Wat er is, moet zoveel mogelijk behouden blijven. Wat betreft de Schanskerk zouden daar in ieder geval de contouren van moeten blijven staan, ongeacht de invulling. Ook de Thamerkerk moet absoluut worden behouden. Dat is een van de parels van Uithoorn."

Naomi Heidinga