• Jim Draaijer tijdens zijn favoriete bezigheid: het ontwerpen van sieraden.

    Naomi Heidinga

Goudsmederij Vinkeveen: Reparatie, ontwerp en goud- en zilverinkoop

VINKEVEEN Goudsmederij Vinkeveen heeft sinds april een winkel aan de Herenweg. Na jaren in Zandvoort een winkel te hebben gehad, is Jim Draaijer opnieuw begonnen in Vinkeveen. De goudsmid en sieradenontwerper heeft 32 jaar ervaring en kreeg het vak met de paplepel ingegoten: zijn vader was diamantslijper. ,,Ik zat regelmatig bij mijn vader op schoot als hij aan het werk was." Service, klantvriendelijkheid in combinatie met mooie ontwerpen en goede prijzen, dat is waar hij zich mee wil onderscheiden.

Draaijer woont nog steeds in Zandvoort. ,,Ik heb jaren een zaak in Zandvoort gehad. Die heb ik verkocht en vervolgens heb ik een jaar niets gedaan. Op een gegeven moment ging het weer kriebelen. Ik wilde graag weer wat doen, het liefst met een eigen zaak. Het werk is te leuk om definitief te stoppen." In Vinkeveen vond hij een geschikt pand, dat hij helemaal opknapte. Het eindresultaat mag er zijn.

De keuze voor Vinkeveen heeft verschillende redenen. In het dorp was nog geen juwelier, dus wat dat betreft is er geen concurrentie. ,,En het is goed bereikbaar, het zit dichtbij de snelweg op slechts tien minuten van Amsterdam. Het parkeren is bovendien goed geregeld." Tot nu toe bevalt het hem prima, al zit het bedrijf nog in de opbouwende fase. Vinkeveners moeten hem nog een beetje leren kennen.

,,We doen van alles. Van sieradenontwerp, waaronder rouwsieraden, tot het verwisselen van horlogebatterijtjes. Daarnaast doen we reparaties van sieraden en horloges, ook van luxe merken. We doen alles hier, dus sieraden worden niet opgestuurd. Voor veel mensen een prettig idee. Daarnaast kopen we goud en zilver in, en bieden daarbij de hoogste prijs van Nederland. De prijzen van goud en zilver fluctueren, maar we zorgen ervoor dat we dagelijks de beste prijs bieden. Dat kan omdat we veel van de inname zelf verwerken. Bovendien gaat het ons niet om de hoofdprijs verdienen. We doen dit werk omdat we het leuk vinden." Daarom is er geen personeel en is er geen drang om meerdere vestigingen. Het draait om de ambacht voor het vak en de aandacht voor de klant.

Als goudsmid en juwelier is het best lastig om je te onderscheiden. ,,Wij doen dit niet alleen met mooie ontwerpen, maar ook met 'ouderwetse' service. Echte klantvriendelijkheid, waarbij we goed luisteren naar de klant. De klant is bij ons nog koning." Het vak is door de jaren heen wel veranderd. ,,In de tijd van mijn vader was het heel anders. In Amsterdam werd veel geld verdiend, ook dankzij welgestelde toeristen. Nu is het moeilijker. Niet voor niets zijn veel zaken de laatste jaren gestopt." Draaijer moet daar nog niet aan denken. ,,Het is nog veel te vroeg voor een pensioen."

Goudsmederij is dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10 tot 17.30 uur. Op zaterdag van 9.30 tot 15.30 uur. De Goudsmederij heeft bovendien een haal- en brengservice. ,,We bedienen een brede doelgroep. Van rijk tot arm komt bij ons binnen. Wat de klant ook zoekt of nodig heeft, van het vervangen tot een horlogebatterijtje tot luxe sieraden met een diamant van een karaat: iedereen is welkom!"

Naomi Heidinga